Läs mer om våra trädäck och altanbyggen

Altanbygge & trädäck

Altanbygge

Kostnaden för altan/trädäck ökar och minskar dels med storleken och dels med tillvalen. Ska du exempelvis ha ett tak över trädäcket eller ett vindskydd i ena änden så måste grundkonstruktionen förstärkas, vilket ger en högre kostnad eftersom det blir mer material och fler arbetstimmar.

Å andra sidan måste du inte bygga taket samma år. Du kan säga till snickaren att förstärka för ett framtida tak, men låta bygga själva taket flera år senare. På så sätt slipper du ha en för ranglig konstruktion den dagen du vill montera taket, och snickaren behöver inte göra ingrepp i själva altankonstruktionen.

Kvadratmeterpriset blir också något lägre ju större altan du bygger och förhållandet fungerar även tvärtom.

– Kvadratmeterpriset minskar när du bygger större. Virket är ju en volymfråga, men när hantverkaren väl är på plats spelar det ingen roll om regeln är 2 eller 3 meter. Att ta dit en schaktmaskin kostar men att schakta 15-25 kvadrat istället för 10 påverkar inte priset nämnvärt. Sådana faktorer gör att kvadratmeterpriset minskar ju större du bygger.

Enligt hans erfarenhet ligger en standardaltan på cirka 1 000 kronor per kvadratmeter. Men ovanstående faktorer påverkar priset och du måste ta hänsyn till både hur du tänkt använda altanen, hur stor du vill ha den och hur tomten ser ut. Har du till exempel sank mark så måste det schaktas djupare och då krävs det mer material för att fylla upp vilket ökar kostnaden.

En ytterligare faktor som påverkar priset är materialvalet på själva golvet. Tryckimpregnerad trall är både billigast och vanligast som trädäck. Dyrare alternativ är exempelvis ädelträ som t ex sibirisk lärk.

– Ädelträ är sällan behandlat, det är ett hårdare och tätare material där man använder träets naturliga egenskaper som behandling. Alla ädelträsorter är dyrare per kvadratmeter, det är nog det dubbla priset och därtill. Det finns även värmebehandlat vanligt virke, som furutall. Den är dyrare men vissa kan tycka att den är snyggare för den får en mer brunaktig färg. Sedan finns även trall i kompositmaterial som är en helt och hållet oorganisk produkt.

Bygga trädäck i Malmö

Att bygga ett trädäck eller en altan till bostaden är populärt och kan öka bostadens värde. Detta då det är en perfekt plats för utomhusmöbler, umgänge, grillning med mera. Ett trädäck innebär också mindre skötsel än en gräsmatta och bidrar samtidigt till en härlig uteplats. Vi har byggt flertalet trädäck i Malmö med omnejd till nöjda kunder. Trädäcket anpassas utifrån dina önskemål och vilka möjligheter som finns. Det går även bra att bygga in trappor i trädäcket för olika nivåer. Här nedan ser ni några exempel på trädäck vi har byggt i Malmö.